Saturday, July 26, 2008 | By: Yusuf Nur

Doa dan Tekadku


Aku tak ingin rebah tak bermakam
Seperti nakhoda yang tenggelam di lautan
Aku tak ingin tersungkur tanpa sujud
Bakal dihangusi panas hitam yang membakar

Khilaf yang terhidu
Kadang-kala menyumbat rongga nafas
Kerana sekeping nyawa yang lemah
Namun di hujung malam
Terbit sinar yang cerah
Tak tertatap pada dengkuran mata-mata yang lena
Segenap kudrat yang tertinggal, jadilah sebatang pelita
Yang mampu menerang di dalam kelam
Dan bersinar menutup gelapnya hati leka

Semoga dengan tangis nasuha
Akan lahir rukuk sujud yang membangkit rasa terhamba
Pada Yang Esa


(UMS, Teluk Sepanggar Jun 2007)

1/6 Cerpen Anthony


Anthony termenung seketika sebelum mencari-cari ruang di kepalanya untuk menulis lagi. Hatinya sakit melihat hujah-hujah bertaip yang ditinggalkan seorang pengunjung di dalam laman blognya. Dahinya berpeluh kerana benar-benar terpukul dengan bait-bait perkataan yang ditulis orang itu kerana dia tahu penulis itu seorang yang terpelajar kerana mampu membaca fitnah yang dia reka. Sememangnya Anthony sendiri ragu-ragu menulis seperti itu di dalam blognya tapi dia perlu meluahkan rasa tidak puas hatinya kepada mereka-mereka yang menjengkelkan. Hatinya sakit kerana mereka-mereka itu terlalu rajin berusaha dan tidak seperti dirinya yang menulis, menulis dan menulis selain mengumpul wang dari tulisan itu sebelum berlindung di belakang bapanya, seorang ahli politik yang disegani di daerah mereka.

Yang saya hormati, tuan empunya blog. Saya tidak tahu, samada mahu memberi salam atau tidak kepada tuan kerana saya tidak tahu tuan ini Islam atau tidak. Salam sejahtera saya ucapkan. Berhubung dengan penulisan tuan pada topik Disember 2004, tuan membicarakan tentang bangsa itu, yang mengaut semua keuntungan di negeri ini dengan menggunakan tipu helah dan penipuan.

Tuan berbicara seolah-olah tuan itu memang mengkaji sedalamnya tentang bangsa itu. Tetapi apabila saya membaca pada ruangan contoh yang tuan berikan, langsung tidak munasabah untuk naluri saya menerima. Hal ini kerana tuan mengatakan bahawa tuan telah ditipu oleh kawan tuan sendiri daripada golongan bangsa itu melalui perniagaan. Saya tidak melihat nama satu syarikat dan nama satu individu pun yang tuan tulis. Tuan terlalu prejudis dalam penulisan. Atau mungkin, tuan hanya mahu mereka-reka cerita agar bangsa itu, yang juga bangsa kami dipandang keji. Jika benarpun contoh yang tuan berikan, laut tidak boleh kita tafsir dengan hanya mencedok gelas di tepi pantai.


Begitu tulisan yang ditaip oleh Rahim setelah terbaca pada satu blog secara tidak sengaja kerana mencari maklumat tentang bangsanya. Hatinya terhiris dengan kata-kata penulis blog itu melalui penulisannya. Rahim tidak pernah berdendam dengan sesiapa. Ibu bapanya mendidik dengan beralaskan agama Islam yang syumul. Dia dilarang membenci insan lain sejak dari kecil lagi. Yang diperjuangkannya bukan assabiyah, dia cuma mahu bangsanya tidak dipandang hina kerana dilahirkan dengan kerajinan yang luar biasa. Setiap bait-bait tulisan yang menghiris itu ditulis seseorang yang langsung tidak dikenalinya. Hanya Anthony yang digunakan penulis itu selain turut disenaraikan tahap akademiknya, seorang sarjana lepasan universiti.

Sebenarnya saya selaku anak jati tanah ini begitu tersinggung dengan sikap dan perangai bangsa itu. Mereka telah merampas hak peribumi bangsa kita dengan paksa melalui penipuan dan penyelewengan. Buktinya lihat sahaja tanah di Utara, di Selatan, di Barat dan terutama sekali di Timur. Semuanya sudah mereka rampas. Adakah itu hak mereka? Tidak! Saya tidak akan biarkan mereka merosakkan tanah ini.

Saya tahu mereka itu merampas tanah ini dengan penipuan. Saya ambil contoh seorang kawan saya yang datang dari bangsa itu. Kami telah membuka perniagaan bersama-sama. Pada awalnya kami berkongsi modal. Keuntungan juga telah kami sama-sama kongsi dengan perniagaan yang maju. Akhirnya, saya telah dibelot oleh kawan saya itu dengan membawa lari semua duit simpanan. Saya sungguh marah dengan perbuatannya. Tapi apa yang mampu saya lakukan? Saya hanya mampu merima takdir bahawa bangsa itu memang hidup begitu.


Badan Anthony masih panas. Dia menekan keypad telefon bimbitnya. Mencari-cari nama seseorang. Setelah nama yang dicarinya ditemui, lantas dengan pantas tangannya menekan kekunci untuk mendail.

“Tuut. Tuut”

“Hello, ya Anthony. Ada apa lu call ni?” suara di hujung talian menyapa. Pelat Cina jelas kedengaran pada suara itu.

“Ada orang balas kata-kata saya dalam bloglah Lim. Dia seperti orang berpelajaran”

“Apa lu mahu takut? Lu pun sekolah tinggikan?”

“Yalah, tapi ini cerita kita buat-buat, nanti orang tahu”

“Lu tak cakap, mana orang tahu”.

Perbualan itu berhenti di situ. Anthony meneruskan gerakan jejarinya menaip pada papan kekunci komputernya. Banyak yang mahu dia tulis. Betul kata Lim, orang takkan tahu kalau dia sendiri tidak membuka rahsia. Dia mesti membersihkan pemikiran bangsanya supaya berfikir sepertinya. Menegakkan hak meski jalannya terpesong. Hak dirinya adalah untuk memburukkan bangsa itu supaya usaha dan kejayaan mereka luntur sekaligus membantu makhluk yang menggajinya menulis. Hak bangsanya adalah supaya mereka tahu, ada pejuang sepertinya. Pejuang yang gah dengan kata-kata bersama kocek yang melimpah.

Assalamualaikum tuan yang memberi pendapat. Sebenarnya tidak menjadi masalah kepada saya untuk mendedahkan individu atau kawan saya yang menipu saya itu. Tapi tuan harus faham, ini soal maruah dan harga dirinya. Saya tidak mahu mendedahkan aib orang. Tuan sendiri orang Islam, seperti saya, meskipun saya masih baru. Kita tidak pernah disuruh-suruh untuk mendedahkan aib orang.

Saya harap agar tuan pemberi pendapat ini, berfikir dahulu sebelum menulis di dalam blog saya. Jangan terlalu memandang serong kepada tulisan saya. Jadikanlah ia sebagai iktibar agar tuan dapat mengubah seluruh bangsa tuan supaya menghargai hak orang lain. Jangan menipu atau memperdaya kami lagi.


Selesai sahaja Rahim membaca tulisan itu, dengan pantas tangannya menekan-nekan papan kekunci komputernya. Satu demi satu perkataan yang singgah di kepala Rahim dicernakannya menjadi tulisan-tulisan times yang italic dalam blog itu. Dia terkejut kerana Anthony itu rupanya seorang Muslim. Sebelum ini, Rahim langsung tidak menjangkakannya seorang muslim. Nama Anthony sahaja sudah cukup menggambarkan siapa dia. Rupa-rupanya tanggapan itu silap. Seluruhnya.

Rahim dapat mengagak sesuatu daripada tulisan Anthony yang terakhir. Ada sesuatu yang tidak benar sedang diperjuangkan oleh penulis itu. Rahim sendiri tidak tahu mengapa nalurinya kuat menyatakan bahawa penulis itu pendusta. Mungkin kerana bangsanya diperlakukan sebegitu. Dihina dan dikeji oleh penulis itu dan boleh jadi, difitnah seterangnya. Rahim harus menegakkan kebenaran yang dia rasa perlu. Bukan kerana dia ego, tetapi dia harus meletakkan yang benar sebagai asas dan biarkan yang dusta tenggelam.

Waalaikumsalam tuan empunya blog. Tuan sendiri faham bagaimana tanggungjawab kita sebagai seorang Islam. Kita dilarang memburuk-burukkan orang, apalagi memfitnah. Mungkin tuan tidak pernah terfikir dengan fitnah yang tuan lontarkan itu, bakal tuan telan sendiri. Jika tuan tidak menerimanya di sini, saya pasti tuan akan mendapatnya di sana.

Saya akui, bangsa kami memang datang sedikit lewat berbanding bangsa tuan. Tetapi mengapa itu harus tuan jadikan persoalan? Mengapa tuan tidak mempersoalkan mereka-mereka yang bermata sepet yang datang lebih lewat daripada kami? Apakah tuan sudah buta tentang kerakusan mereka merobek tanah ini?Bangsa saya Islam, dan tuan sendiri Islam. Terlalu sukarkah untuk menerima saudara seIslam tuan sendiri? Lagipun, adakah tuan mengkaji sejarah? Tanah di Timur, kami yang buka. Jauh lebih dahulu daripada kawan-kawan sepet tuan.

Anthony termenung. Bait-bait ayat pengunjung itu betul-betul mengganggu perasaannya. Jantungnya berdegup kencang ketika membaca yang tertulis. Akalnya mati untuk membantah. Dihirupnya dalam-dalam rokok yang tinggal sepotong di bibirnya. Kemudian dihembus kuat-kuat bersama keluhan berat yang disengajakannya. Dia sememangnya tidak tahu dengan sejarah tanah di Timur. Dia cuma tahu bahawa hatinya sakit dan perit melihat bangsa itu rajin. Menguasai perniagaan dan perkhidmatan di negerinya. Hatinya cemburu kerana kulit mereka sama tapi mereka lebih rajin sehingga setanding dengan si sepet.

Dengan berhati-hati, jejari Anthony digerakkan untuk menaip setiap perkataan. Gerakan jejarinya kali ini lebih perlahan menunjukkan betapa dia berhati-hati mengeluarkan hujah. Bimbang niatnya terhidu oleh masyarakat maya yang lain. Akalnya ligat berfikir mencari-cari idea yang mungkin untuk mematahkan setiap perkataan pengunjung blognya itu.
Thursday, July 24, 2008 | By: Yusuf Nur

1/4 Aku, pasar ikan dan tomato
Waktu itu, hari sudah petang dan kakiku sudah letih mengelilingi bandar yang panas. Matahari masih terik membuat setiap langkahku terseksa. Habanya menyapa kulitku yang semakin gelap kerana sel-sel yang terbakar. Aku gerakkan langkah sebelum singgah di masjid di tengah bandar menunaikan solat Asar sebelum menyambung perjalananku. Merayau-rayau. Sebelum melangkah pulang, terdetik hatiku untuk membeli ikan barang sekilo dua untuk orang di rumah nanti, meskipun sebenarnya juga untukku sendiri.

Pasar ikan terletak di hujung bandar dan menghadap laut, berhampiran dengan pelabuhan. Sedikit jauh dari masjid di tengah bandar tapi aku sudah biasa dengan itu. Aku berjalan sendiri melintasi jalan raya yang sibuk sebelum meneruskan perjalanan ke pasar ikan. Aku tiba setelah beberapa minit. Saat melangkah masuk, langkahku aku perlahankan kerana bimbang dengan permukaan lantai pasar yang kelihatan licin kerana basah.

Beberapa langkah melepasi ruang masuk, aku membelok ke lorong sebelah kanan. Hingar-bingar suasana di dalam pasar dengan beberapa orang pelanggan tawar-menawar dengan penjual ikan, sementara penjual yang lain berteriak-teriak untuk kempen harga ikan jualan mereka. Aku hanya memerhati dalam diam meskipun sesetengah penjual menawarkan ikannya kepadaku.

Pada penjual bernombor tiga, aku berhenti memerhatikan ikan yang dijual. Ikan Kembung. Mata ikan itu besar, badannya licin dan cantik. Akalku menerawang. Terdetik aku untuk mencari sinonimnya dalam dunia manusia. Setelah seketika, yang kulihat sama seperti ikan Kembung adalah perempuan-perempuan cantik yang menghias kesibukan masyarakat di bandar, di kampus, di pasar, di tamu mingguan dan banyak tempat tumpuan orang. Mungkin juga ikan Kembung sama seperti perempuan yang suka memperlihatkan semua miliknya pada orang. Dengan pakaian ketat dan sendat seperti gebu dan licinnya badan ikan Kembung. Bezanya, ikan Kembung dijual dan dibeli. Pameran perempuan-perempuan itu hanya mencuci mata-mata di sekeliling sahaja. Tak berharga.

Aku ketawa sendiri. Mungkin juga ikan kembung sama dengan perempuan berdahi licin yang tamakkan harta. Matanya yang bulat dan besar memberikan aku gambaran itu. Bukan sesuatu yang luar biasa pada masa sekarang bagiku. Mata-mata golongan perempuan terlalu mudah tertarik pada kilauan harta. Sebab itulah besar. Walaupun bukan semuanya begitu. Yang lelaki pun ada. Yang lelaki macam perempuan pun ada. Fikirku. Aku senyum lagi.

“Ya dik, nak beli ikan kembung? Ni baru dari laut lagi ni”

Penjual bernombor tiga menegurku. Aku senyap, menggeleng-gelengkan kepala sebelum beralih ke gerai sebelah. Masih juga ikan Kembung yang dijual. Aku berjalan lagi sambil memerhatikan gerai-gerai yang aku lalui. Langkahku terhenti saat aku tiba di gerai bernombor sembilan. Ikan yang dijual di situ menarik minatku, badannya panjang dan muncungnya tirus. Setelah ku amati, aku pasti itu ikan barracuda atau alu-alu.

Fikiranku menerawang lagi. Gigi Si Alu-alu yang tajam dan kerakusannya benar- benar terkenal dalam kalangan masyarakat, terutama nelayan. Aku mencari-cari persamaan Alu-alu dengan manusia. Banyak yang terlintas diakalku. Bapa ayam? Mungkin. Atau mungkin juga lelaki mata keranjang. Atau kasanova. Atau gigolo. Tapi siapa yang paling tepat dengan Si Alu-alu? Aku merenung dalam-dalam muncung Alu-alu yang diletakkan di atas gerai yang basah itu.

Masih lagi aku bingung. Aku garu kepala dan akhirnya berjaya mencuri sesuatu dari putaran akalku. Alu-alu persis benar dengan orang tua kaya yang meratah tubuh-tubuh anak-anak gadis dengan hamburan wang. Bukan aku tak tahu, banyak orang kaya yang rambutnya sudah dua warna, bersikap seperti itu. Jika tidak, masakan banyak kegiatan pelacuran ‘halal’ yang tumbuh di daerah ini. Orang kenamaan pun ada fikirku. Yang berpangkat tinggi dan disegani masyarakat pun ada. Biarlah, kubur nanti berbicara juga pada mereka. Aku senyum lagi. Tidak ada yang tidak adil jika berfikir tentang pembalasan di sana.

Aku teruskan langkah, sesekali aku memandang kepada para penjual ikan. Ada yang kurus, ada yang gemuk, ada yang tinggi dan ada yang pendek. Begitu bervariasi. Sesekali terdengar penjual ikan menyanyi-nyanyi nasyid saat aku melintas ruangannya. Mungkin mahu mencuit hatiku setelah melihat aku berkopiah. Atau mungkin mahu menyindir aku untuk menguji imanku. Aku hanya membisu dan berlalu. Malas hendak ku layan omongan remeh seperti itu. Aku hanya diuji dengan sindiran-sindiran. Belum dilontar dengan batu. Belum disimbah dengan air tahi. Syukur.

Di hujung lorong, aku membelok ke kiri kerana hanya di situ jalan yang ada. Mataku meliar melihat-lihat ikan yang dijual. Sesekali mataku terpandang wajah-wajah pembeli ikan. Ada gadis cantik, ada ibu tua, ada lelaki tua, ada ‘lelaki cantik’ dan macam-macam lagi.

Langkahku berhenti saat aku tiba di gerai bernombor dua belas. Ikan yang dijual di situ begitu pelik bentuknya bagiku. Badannya lebar seperti layang-layang. Matanya kecil dan ekornya panjang ke belakang. Di belakang badannya berwarna kelabu dan terdapat bintik-bintik bercorak.

“Pari! Pari! Satu potongan satu ringgit. Adik nak beli Pari?” Teriak penjual nombor dua belas.

“Ini ikan Pari ke bang? Macam mana nak masak ikan ni?” Aku bertanya kerana betul-betul tak tahu.

“Buat barbeku boleh, masak santan pun boleh. Tapi ekornya tak boleh masak, tu senjata Pari. Adik nak berapa potong?”

“Tak apalah bang, saya tanya sahaja”

“Ala, belilah dik. Murah ni”

“Tapi saya tak tahu nak masak”

“Adik makan sahaja. Mak yang masak” Penjual itu ketawa sebaik sahaja berbicara begitu.

“Lain kali ya bang” Ujarku selepas turut sama ketawa tadi.

Semasa memandang ikan pari sambil melayan kata-kata penjual bernombor dua belas, kepalaku turut sama berputar. Ikan pari badannya lebar dan ekornya tajam, diguna sebagai senjata. Mungkin juga untuk serang hendap. Tiba-tiba Aku teringat tentang Steve Irwin. Dia adalah insan yang terkorban pada hujung duri pari. Aku pernah terbaca tentangnya, meskipun aku tidak dapat gambaran tentang ikan pari ini. Yang ku tahu ia ikan yang tenang dan lembut.

Steve Irwin dikagumi dunia kerana dia sudah berjaya menawan buaya, biawak, ular dan banyak macam haiwan ganas dan berbisa yang lain. Tapi kesudahan nyawanya berakhir kerana tusukan ekor pari yang dikatakan lembut. Pari? Persis dengan seorang temanku di kampus dahulu. Orangnya kelihatan baik, sopan-santun dan rajin ke masjid. Tapi dari dekat aku melihat, jiwanya umpama pari yang punya duri terselindung.

Bukan aku suka-suka berfikir begitu. Semua telah aku alami sendiri dengan temanku si Pari ini. Semasa berhadapan dengan khalayak, bicaranya cukup terjaga, kelihatan menghormati yang lain dan ada ketikanya kelihatan seorang pendengar dan penasihat yang bijak. Hakikatnya, semua itu kelembutan palsu seperti Pari. Dia sering benar merendah-rendahkan insan-insan di sekelilingnya apabila berada di belakang. Malah keburukan insan-insan ini juga ditambah-ditambah dengan sedikit untaian fitnah agar ceritanya lebih dramatik. Syukur kerana aku tidak perlu bertemu si Pari ini lagi. Telingaku sudah benci mendengar omongan-omongannya. Persis si Pari yang akan menikam saat disangkakan ia binatang yang lembut.

Aku teruskan langkahku.

Secebis dari Alif, Ba, Ta

Alif

Subuh itu begitu tenang dengan bunyi cengkerik yang berirama serta sapaan embun dingin yang menyentuh kulit. Rizwan bergerak perlahan-lahan menyusuri denai kecil di pinggir kampung yang menghubungkan rumahnya dengan masjid. Lampu suluh di tangannya digenggam erat kerana hasutan dingin subuh. Langkahnya diatur secara berhati-hati kerana bimbang kalau-kalau terpijak duri semalu yang menghias tepian denai di situ. Setelah beberapa minit, pandangan matanya mula tertangkap pada kilauan lampu masjid kampung yang malap dan berwarna sedikit jingga. Langkahnya dipantaskan saat dia mula melihat cahaya itu. Kali ini dia tidak mahu mengalah lagi dengan Amran. Mereka sering bersaing untuk menjadi muazzin meskipun kadang-kadang hanya mereka berdua sahaja yang solat berjemaah.

Rizwan perlahan-lahan menolak pintu pagar masjid. Bunyi yang kurang enak menyapa telinganya kerana geseran karat. Pintu itu sudah berkarat dan keseluruhan pagar juga begitu. Sudah usang dimakan masa. Sejak Rizwan kecil dan mula ke masjid, dia tidak pernah melihat masjid itu diperbaharui. Ahli Jawatankuasa Masjid bertukar silih-berganti namun keadaan masjid masih tetap seperti itu. Rizwan tidak peduli dengan mereka-mereka yang sendiri jarang menjejak ke masjid ini. Dia hanya mahu solat dan melakukan ibadah lain.

Dia bergerak ke arah paip air di tepi masjid untuk mengambil wudhuk sebelum satu demi satu bahagian wajib dibasahkan dengan air subuh yang dingin. Seusai itu, Rizwan bergerak ke dalam masjid. Ketika tangannya baharu sahaja membuka pintu masjid, terdengar bunyi pintu pagar dibuka. Rizwan berpaling dan melihat Amran sedang masuk ke perkarangan masjid.

“Assalamualaikum” Amran memberi salam.

“Waalaikumsalam, lewat hari ni? Aku yang azan ya?”


Ba

Fatihah sudah bangun sejak subuh tadi. Suara azan yang dialunkan mengejutkannya untuk solat subuh. Satu-satunya rumah banglo yang berdiri di tengah-tengah kampung menjadi milik keluarganya hidup, sebaik sahaja subuh menjelang. Meskipun rumah itu besar dan orang di dalamnya hidup senang, ketaatan kepada perintah agama tidak pernah dikurangkan. Bapanya yang juga merupakan penghulu kampung, sendiri selalu ke masjid untuk menunaikan solat fardhu secara berjemaah. Semua ini berlaku selepas peristiwa lima tahun lalu, saat ayahnya bertemu dengan seseorang yang datang sendiri ke rumah untuk mengajak ke masjid.

Fatiha terdidik benar dengan suasana itu. Pernah satu ketika, sewaktu Fatiha masih belajar di Kolej Suaseta dahulu. Waktu itu hanya dia sahaja yang orang Melayu dalam satu bilik dengan muatan 4 orang pelajar. Rakan serumahnya terdiri daripada dua orang Cina dan seorang lagi India. Ketekunannya sebagai orang Melayu dan Islam tidak pernah menggugatnya untuk sama-sama dengan rakan sebiliknya yang bijak-bijak tapi bergaul bebas dengan rakan-rakan antonim jantina.

“Ayya, Tiha. Lu kenapa tidak mahu join kitaorang? Ini benda bukan mama dan bapa kita tahu. Supportinglah sikit”

‘Ramah’ rakan serumah Fatiha, Ah Moy mengajak Fatiha keluar untuk keluar bersiar-siar pada satu malam. Fatiha tahu, dia harus menjaga diri demi nama baik keluarganya. Dan yang paling penting untuk menjaga dirinya sendiri daripada hanyut dalam kehidupan yang berfoya-foya. Fatiha tdak tahu rakan-rakan sebiliknya pergi ke mana saat-saat malam di pertengahan. Dia tidak mahu berfikir tentang itu. Meski mereka hanya balik saat embun sudah menitik di dedaunan.


Ta

Air pada parit kecil itu mengalir perlahan-lahan bersama sedikit kelodak. Pada penghujung parit kecil bersambung dengan tanah bendang yang memuatkan padi-padi yang menghijau, seakan hamparan permaidani yang indah. Sesekali kelibat burung pipit melintas di tengah-tengah kehijauan. Amir hanya memerhatikan keadaan itu dengan tenungan kosong. Akalnya ligat bermain sekitar perkara yang berlaku pagi tadi. Kedatangan Tauke Wong betul-betul membuatnya rasa bersalah. Hendak diluah, mati mak. Hendak ditelan, mati bapa. Amir keliru dengan pilihan yang dia ada. Tanah itu miliknya. Warisan yang diterimanya daripada arwah Pak Cik Hasan.

“Abang, abang menungkan apa tu?”

Tiba-tiba sahaja lamunan panjang Amir terganggu dengan satu suara lunak. Amir kenal benar suara itu. Suara yang menemaninya di saat susah dan senang, sejak mereka berkahwin sehingga tahun kelima kini.

Dari belakang, muncul isterinya Nurul bersama dengan sedikit bekalan yang dijinjing. Tanpa menoleh, Amir hanya mendongakkan kepalanya sedikit. Mentafsir langit sebelum melepaskan keluhan berat. Nurul hanya menggeleng melihat telatah suaminya itu. Nurul tahu, Amir berada dalam kerungsingan kerana tawaran yang diberikan Tauke Wong betul-betul lumayan. Nurul juga tahu, Amir sayangkan tanah itu. Itulah satu-satunya bendang yang tertinggal di dalam kampung. Penduduk kampung juga sering menasihatkan mereka supaya menjaga tanah bendang itu sebaiknya.

“Ayang, Ayang rasa patut ke kita jual sahaja tanah ni?”

“Ayang tak kisah Bang, yang penting hidup kita senang. Tapi, kalau nak diikutkan, sayang kalau kita jual tanah ni”

“Nak sayang apa pula?”

“Ni tanah warisan Bang, tanah yang kita warisi dari nenek moyang kita. Abang bukan tak tahu Tauke Wong tu. Dia tu orang luar Bang. Kita tak tahu apa yang hendak dibuat dengan tanah kita ni nanti. Entah-entah, dibuatnya pusat judi. Kita sekali ada saham kat akhirat nanti”

“Habis tu, nak tolak duit satu juta tu?”

“Duit, bila-bila kita boleh dapat Bang. Tapi soal warisan, tak ada gantinya”

Amir termenung seketika. Memang benar kata-kata isterinya itu. Di dalam hati dia setuju dengan pendapat tersebut dan bertekad untuk mempertahankan tanah warisan itu. Lagi pula, Tauke Wong itu sememangnya orang luar. Dari cerita orang, ada yang mengatakan bahawa Tauke Wong baru lima tahun di Malaysia tapi sudah mendapat taraf warganegara. Amir bertambah nekad. Tanah itu harus sentiasa dijaga.

(alif, ba, ta = agama, bangsa, tanah air)

Biarkan Takdir Bernyanyi

Biarkan Takdir Bernyanyi

Biarkan Aku Tersenyum

Biarkan Aku Tersenyum