Wednesday, July 30, 2008 | By: Yusuf Nur

Sabah&Sarawak: NGO gesa usir pendatang secara bijak


KOTA KINABALU: Pengusiran pendatang tanpa izin di Sabah mulai bulan depan perlu dilaksanakan secara bijak dan bukan berdasarkan tekanan parti politik tertentu semata-mata.

Pengerusi Majlis Gabungan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Islam Sabah (Concern), Sainuri Yahmin, berkata program itu tidak wajar menjurus kepada warga Indonesia dan Selatan Filipina saja, sebaliknya perlu merangkumi rakyat China, Taiwan, Hong Kong dan Utara Filipina yang dikesan berada di Sabah tanpa dokumen pengenalan diri.

Katanya, isu pengusiran pendatang boleh menyebabkan masalah lebih besar yang mungkin menjejaskan imej dan hubungan Malaysia dengan negara Asean.

"Justeru, kita minta kerajaan mengambil kira tiga kesan program pengusiran berkenaan merangkumi keselamatan, ekonomi dan kemanusiaan.

"Concern juga berharap Kerajaan Pusat tidak tunduk kepada tekanan parti politik yang berselindung di sebalik isu pendatang tanpa izin untuk kepentingan politik sempit sehingga terlupa sejarah asal usul mereka.

"Kerajaan Pusat perlu mentakrifkan dengan jelas siapa yang dimaksudkan sebagai pendatang tanpa izin supaya tidak menzalimi pihak tidak berkaitan," katanya dalam kenyataan di sini, semalam.

Concern dianggotai 15 NGO Islam.

Sainuri berkata, kerajaan juga perlu mengambil kira kesan pengusiran pendatang asing secara besar-besaran di Sabah bagi mengelak isu berkenan mendorong Malaysia disenarai sebagai melanggar hak asasi manusia.

Katanya, langkah pengusiran boleh mencetuskan suasana tegang jika tidak didahului dengan rundingan secara diplomatik.

Oleh Mohd Azrone Sarabatin
bhnews@bharian.com.my

0 comments:

Biarkan Takdir Bernyanyi

Biarkan Takdir Bernyanyi

Biarkan Aku Tersenyum

Biarkan Aku Tersenyum